Loading
  • Hummus, przepyszny! :)

    W sklepach aktualnie możemy dostać wiele rodzajów tego smarowidła. Tego? Czyli w sumie czego?
    Hummus to w uproszczeniu pasta z cieciorki z dodatkami. I właśnie te dodatki tworzą unikalny smak.
    Ale, ale, w sklepach dostępne gotowe pasty maja jak zwykle substancje konserwujące, by produkt postał nieco dłużej na półce, mają dodatki, których akurat my nie chcemy na przykład sól niewiadomej jakości.

    Wniosek? Nie kupować gotowca tylko robić samemu! Podstawowy plus poza znany składem? Możemy dostosować składniki pod swój smak.

     

    I tak też zrobiłam ja. Hummus to jest 5 minut roboty, a pasty starcza na wiele kanapek 🙂

    Składniki:
    1 puszka cieciorki w zalewie (można ugotować samemu, ale ja idę na łatwiznę), zostawiamy odlany płyn
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki tahiny
    4 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu (ja używam octu herbacianego tzw kombucha )
    szczypta soli do smaku
    szczypta białego pieprzu do smaku (może być każdy inny, ale ciemny przypomina mi śmieci w paście)

    Wykonanie:
    Blendujemy wszystko razem w blenderze aż do uzyskania gładkiej masy 🙂 Jeśli masa jest za sucha, dolewamy płynu z cieciorki lub wody.
    I tyle 🙂
    Przechowujemy w lodówce i w razie potrzeby spożywamy 🙂

    Można tutaj dodawać różne modyfikacje jak ostre papryczki, słodką paprykę, rodzynki, daktyle czy wszelkie przyprawy – w zależności co lubimy, na co mamy ochotę lub czego domaga się nasz organizm.
    Żeby zrobić zielony hummus dodaję herbatę matcha 🙂

    Smacznego!! 🙂

     

  • Może również spodoba Ci się

    No Comments

    Leave a Reply

    Ta strona używa plików cookies (ciasteczek).
    Wykorzystywanie plików Cookie
    Jak wyłączyć ciasteczka
    OK