Loading
  • Krem Lemon curd

     

    Cytrynowy, kremowy i… cytrynowy!! Oh, taki właśnie jest krem lemon curd! Zniewalający i obłędnie pobudzający kubki smakowe! Kto jeszcze nie zna niech nadrabia z przepisem poniżej 😉

    • 250 ml soku z cytryny (szklanka)
    • 125 ml wody
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 70 g cukru
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 3 żółtkaDo rondelka wlewamy sok z cytryny i wodę, wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Gdy masa już zgęstnieje dodajemy masło i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Chwilę studzimy i dodajemy jajko i żółtka. Ponownie energicznie mieszamy. Jeżeli masa jest wg nas jeszcze za rzadka ponownie podgrzewamy aż zgęstnieje.
      Gotową masę przecieramy przez sitko w celu uzyskania gładkiego smarowidła. Przechowujemy w lodówce, choć u mnie w domu często do lodówki nie dociera zjedzony zachłannie 🙂
      Smacznego!
  • Może również spodoba Ci się

    No Comments

    Leave a Reply

    Ta strona używa plików cookies (ciasteczek).
    Wykorzystywanie plików Cookie
    Jak wyłączyć ciasteczka
    OK