Krem Lemon curd


 

Cytrynowy, kremowy i… cytrynowy!! Oh, taki właśnie jest krem lemon curd! Zniewalający i obłędnie pobudzający kubki smakowe! Kto jeszcze nie zna niech nadrabia z przepisem poniżej 😉

  • 250 ml soku z cytryny (szklanka)
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtkaDo rondelka wlewamy sok z cytryny i wodę, wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Gdy masa już zgęstnieje dodajemy masło i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Chwilę studzimy i dodajemy jajko i żółtka. Ponownie energicznie mieszamy. Jeżeli masa jest wg nas jeszcze za rzadka ponownie podgrzewamy aż zgęstnieje.
    Gotową masę przecieramy przez sitko w celu uzyskania gładkiego smarowidła. Przechowujemy w lodówce, choć u mnie w domu często do lodówki nie dociera zjedzony zachłannie 🙂
    Smacznego!
Magdalena Ryba

Szalona marzycielka, wieczna optymistka stąpająca po szarych realiach życia w wielkim mieście. Żona, psiara i artystka.

Może również Ci się spodoba:

LEAVE A COMMENT

| Tutaj też jestem |

FacebookyoutubeinstagramflickrFacebookyoutubeinstagramflickr

| Instagram |

Something is wrong.
Instagram token error.

| Tutaj jestem |

zBLOGowani.pl

doglovin.pl

Archiwa