Loading
  • Mleko z orzechów laskowych

    Mleko to zrobiłam całkiem przypadkiem.
    A wyszło niesamowite 🙂
    Cała historia tego napoju rozpoczeła się gdy stwierdziłam, że wegański baileys (przepis niebawem!) potrzebuje smaczku orzechowego, No i od razu wpadły mi na myśl orzechy laskowe. Gładki smak, bez goryczy, intensywne, obłędnie orzechowe. No idealne!

    Mleko jest banalne (jak wszystkie mleczka wegańskie)


    Skład:
    → szklanka orzechów laskowych
    → litr wody


    Orzechy laskowe moczymy na noc w wodzie, rano płuczemy. Wsypujemy je do blendera i zalewamy litrem chłodnej przegotowanej wody lub jak w moim przypadku wody z filtra. Blendujemy na gładką masę. Przez skarpetę do mlek roślinnych filtrujemy powstały płyn. Pulpę z orzechów możemy wykorzystać do pralinek lub innych wypieków – pamiętajcie, nie marnujemy! I gotowe. Ja nie dosładzam tego napoju, uwielbiam jego orzechowy, niczym nie zakłócony smak 🙂

    Smacznego!

  • Może również spodoba Ci się

    2 komentarze

  • Reply Mleko migdałowe - wyborne!! | me.hi 13 kwietnia 2018 at 11:48

    […] Inne mleka które Wam polecam to: ⇒Mleko z orzechów laskowych […]

  • Reply Mleko kokosowe – me.hi 7 marca 2018 at 13:33

    […] Inne mleka które Wam polecam to: ⇒Mleko z orzechów laskowych […]

  • Leave a Reply

    Ta strona używa plików cookies (ciasteczek).
    Wykorzystywanie plików Cookie
    Jak wyłączyć ciasteczka
    OK