Loading
  • Mleko kokosowe

    Ach te mleka roślinne!
    Dziś przepis na banalne mleko kokosowe 🙂

    Mleka roślinne to już w pewnym sensie moje uzależnienie. Cały czas poszukuję mojego ideału, kombinuje, szukam. Mleko kokosowe to propozycja, którą albo się kocha albo nienawidzi ze względu na… kokosa 🙂 Tak, tak moi drodzy, są osoby, które nie znoszą zapachu kokosa. Przykładem idealnym jest mój mąż. Wyczuje choć odrobinkę kokosa na kilometr. A nie daj boże użyć oleju kokosowego do smażenia. O zgrozo!
    Ja za to bardzo lubię kokosowy aromat, zarówno w jedzeniu jak i w kosmetykach 🙂


    Składniki:
    → 200g wiórków kokosowych
    → litr wody


    Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Rano podgrzewamy całość do około 60 stopni Celsjusza i miksujemy.
    Przecedzamy przez skarpetkę do mleka roślinnego lub przez gazę złożoną na kilka warstw. Pozostałą pulpę możemy wykorzystać do ciasteczek czy innego przepisu.
    Powstałe mleko jest gotowe. Możemy dosłodzić do smaku ulubionym słodziwem (polecam syrop klonowy 😉 ) lub pić jak stoi 🙂
    Mleko przechowujemy w lodówce, wstrząsamy przed użyciem bo uwielbia się rozwarstwiać (nie wpływa to na smak i jakość).

    Inne mleka które Wam polecam to:
    ⇒Mleko z orzechów laskowych

    ⇒Mleko owsiane

    ⇒Mleko migdałowe

     

    smacznego!

  • Może również spodoba Ci się

    No Comments

    Leave a Reply

    Ta strona używa plików cookies (ciasteczek).
    Wykorzystywanie plików Cookie
    Jak wyłączyć ciasteczka
    OK