Loading
  • Mleko migdałowe – wyborne!!

    Jeden z moich ulubionych przepisów na mleko roślinne. Czyli najprostszy, najszybszy!
    Mleko migdałowe jest samo w sobie bardzo słodkie i nie musimy go dodatkowo dosładzać. Niektórzy dla bardziej spokojnego smaku preferują obrać migdały przed zblendowaniem. Ja jednak tego nie robię – skórka nadaje bardziej wyrazisty smak. Polecam spróbować oba sposoby i wybrać ten, który bardziej odpowiada 🙂 (choć z obieraniem jest to nieco dłuższy przepis 😉 ).


    Potrzebować będziemy:
    → Szklanka migdałow
    → 500ml wody


    Migdały moczymy w zimnej wodzie na noc. Rano spęczniałe płuczemy w świeżej wodzie (dla obieraczy to jest właśnie moment na obranie ze skórki) i wrzucamy do blendera uzupełniając wodą o temperaturze pokojowej. I blendujemy 🙂  Potem przecedzamy przez skarpetę do mleka roślinnego, lub jeżeli nie macie takowej to przez podwójnie złożona gazę i już można pić 🙂
    Przechowujemy w lodówce, przed użyciem warto wstrząsnąć, bowiem jest to mleko które lubi się rozwarstwiać.

    Przepis banalny, jak zresztą wszystkie mleka roślinne. Jedyna różnica, że niektóre trzeba posłodzić.

    Inne mleka które Wam polecam to:
    ⇒Mleko z orzechów laskowych
    ⇒Mleko owsiane
    ⇒ Mleko kokosowe

    A Wasze ulubione mleko roślinne to które?
    Pochwalcie się koniecznie w komentarzach!

  • Może również spodoba Ci się

    No Comments

    Leave a Reply

    Ta strona używa plików cookies (ciasteczek).
    Wykorzystywanie plików Cookie
    Jak wyłączyć ciasteczka
    OK