Loading
  • Kefir wodny – czyli co i jak?

    Kefir wodny – brzmi strasznie ale w rzeczywistości to nic przerażającego. Jest to fermentujący napój na bazie… wody 🙂
    Tak, jest to odpowiednik kefiru mlecznego, odzwierzęcego. Kefir jak każdy wie jest zdrowy i należy go pić, ale co w przypadku gdy się nie lubi kefiru lub nie może go pić?
    Ja na przykład nie lubie bo mi nie smakuje i jest odzwierzęcy, czego staram się unikać.
    Alternatywą (i to całkiem niezłą) jest w takim przypadku właśnie kefir wodny, który jest ze znanych mi składników i jest robiony przeze mnie samą, czyli wiem co i jak jest zrobione gdy go piję bez przemycania jakiś E i innych świństw.

    Co zawiera??

    Lista jest długa, acz niegroźna, wręcz powinna cieszyć nasz oczy, bo są to naturalne probiotyki! Przede wszystkim bakterie pożyteczne dla naszego układu pokarmowego 🙂
    Species Lactobacillus
    L. acidophilus
    L. alactosus
    L. brevis
    L. bulgaricus
    L. casei subsp. casei
    L. casei subsp. pseudoplantarum
    L. casei subsp. rhamnosus
    L. casei subsp. tolerans
    L. coryneformis subsp. torquens
    L. fructosus
    L. hilgardii
    L. homohiochi
    L. plantarum
    L. psuedoplantarum
    L. reuteri
    L. yamanashiensis

    Species Streptococcus
    S. agalactiae
    S. bovis
    S. cremeris
    S. faecalis
    S. lactis
    S. mutans
    S. pneumoniae
    S. pyogenes
    S. salivarius
    S. sanguinis
    S. suis
    S. viridans

    Species Pediococcus
    P. damnosus

    Species Leuconostoc
    L. mesenteroides

    Species Bacillus
    B. subtilis
    B. graveolus

    oraz drożdże:
    Species Saccharomyces
    S. bayanus
    S. boullardii
    S. cerevisiae
    S. florentinus
    S. pretoriensis
    S. uvarum

    Species Kloeckera
    K. apiculata

    Species Hansenula
    H. yalbensis

    Species Candida
    C. gueretana
    C. lamica
    C. valida

    Species Torulopsis
    T. insconspicna

    Jak robić??

    Metoda dorwania tego cudu nad Wisłą jest bardzo prosta 🙂 Ja swoją bazę kupiłam na allegro.
    W paczuszce dostałam kilkanaście kryształków w odrobinie płynu i kilkoma rodzynkami.
    Owy nośnik pożytecznych bakterii i drożdży ma forme przeźroczystych kryształkow, przypominających kruche żelki. Po ściśnięciu kruszą sie na mniejsze kawałki. Kryształki te wrzuca sie do wody, słodzi się, dodaje rodzynek i… czeka 🙂
    W zależności od ciepła w pomieszczeniu oraz ilości kruształkow posłodzona woda zaczyna lekko fermentować, gazować. Po około dobie lub dwóch płyn jest gotowy do spożycia. W smako lekko słodkawy, gazowany, kwaskowaty. Jak kefir 🙂

    Jakie daję proporcje? 

    Ja mam wypracowane proporcje w postaci:
    Litr wody, 60g cukru rozpuszczonego w tej że wodzie
    6 rodzynek, które wymieniam co tydzień na nowe.

    To wszystko mieszam, odstawiam, gdy widzę że napój jest gotowy zlewam przez plastikowe(!) sitko (musi być plastikowe tak jak i inne narzędzia, bowiem kryształy nie lubią kontaktu z metalem). Kryształki płuczę pod bieżącą wodą, przygotowuje nowy litr wody z cukrem i przepłukane kryształki z rodzynkami wrzucam do roztworu. I od nowa 🙂
    Odlany napój przechowuję w lodówce, a najczęściej schodzi nam on w ciągu dwóch dni 🙂 A w upalne dni nawet pół dnia potrafi nie przetrwać bo jest ekstra orzeźwiający.

    Lemoniada

    Mówiąc już o orzeźwieniu kefir wodny jest świetny nie tylko do samodzielnego picia ale również jako lemoniada 🙂 Wystarczy w upalny dzień dodać trochę cytryny oraz lodu do napoju 🙂 Pycha! I jaka zdrowa 🙂

    A wy? Co myślicie o kefirze wodnym??

  • Może również spodoba Ci się