Loading
  • Mleko owsiane

    Mleka roślinne to temat rzeka, w sumie można zrobić ze wszystkiego 🙂
    Dziś na tapetę biorę mleko owsiane.


    Dlaczego owsiane? Ja nie pijam mlek zwierzęcych, znowu Andrzej toleruje głownie owsiane. Innych nie lubi lub ma uczulenie.
    Ba, w najbliższych dniach będzie jeszcze jedna modyfikacja tego produktu, ponieważ ja przechodzę na dietę wegetariańską z wykluczeniem glutenu, a mleko owsiane gluten posiada.

    Przepis jest tragicznie prosty:
    – woda przegotowana 500ml
    – płatki owsiane 4 łyżki stołowe
    – cukier czcinowy 1,5 łyżeczki (lub innego ulubionego słodziwa)

    Wszystkie składniki wrzucam do blendera (ja akurat robię to w maszynce do szejków) i blendujemy na możliwie najgładszą masę. U mnie to około minuta.
    Powstały płyn przelewam przez sitko do mlek roślinnych (lub jak nie macie przez podwójnie złożoną gazę) do docelowej butelki i przechowuję w lodówce 🙂
    Proste 🙂

    Gęste i kremowe, słodkie według gustu 🙂 Świetnie się pieni do kawy, wyborne do owsianki 🙂
    Wystarczy wstrząsnąć przed użyciem 😉

     

  • Może również spodoba Ci się