Loading
  • Tarta z jabłkami na ciemnym spodzie :)

    TARTA JABŁKOWA NA CIEMNYM SPODZIE

    Choć czas na te najpiękniejsze jabłka już minął to ja nadal je uwielbiam. Dodatkowo w te chłodniejsze dni wole zjeść coś rozgrzewającego i ciepłego dlatego moje myśli powędrowały w stronę słodkiej tarty z jabłkami 🙂

    W Lidlu kupiłam najzwyklejsze cztery czerwone jabłka.

    Ciasto

    • Półtorej szklanki mąki pszennej typ 550
    • szczypta soli
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 żółtko

    • 2 łyżki kakao

    • 3 łyżki zimnej wody
    • Nadzienie
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki płatków migdałów
    • 2 łyżeczki mąki

    • Na wierzch

    • 4 jabłka bez gniazd (nieobrane) i pokrojone w plastry
    • cynamon do posypania tarty oraz ewentualnie cukier do glazury


    Zaczynamy od czystej formy na tartę 🙂 tak, tak, czystej, a wiem że nie u wszystkich jest to oczywista oczywistość.
    W misce mieszamy nadzienie. Najpierw mieszamy cukier z masłem do uzyskania gładkiej masy, potem dodajemy jajko, żółtko i mąkę a na koniec dosypujemy migdały. Wstawiamy do lodówki i jak się chłodzi robimy spód ciasta.

    Spód jest bardzo prosty, mieszamy wszystki składniki, jeśli nie chce się dostatecznie lepić to dolewamy ciut więcej wody. docelowo ma mieć konsystencję plastelinowego ciasta.
    Wykładamy ciastem formę, nakłówamy widelcem i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
    W czasie chłodzenia drążymy i kroimy jabłka.

    Po pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, podpiekamy 10min w piekarniku na 175 stopni celcjusza, po czym wykładamy masę.

    I ukłądamy jabłka posypując je następnie cynamonem oraz można jeszcze posypać odrobiną cukru dla glazury.

    Pieczemy 25min w temperaturze 175 stopni Celcjusza.
    I oto jest, pyszna, słodka tarta jabłkowa na ciemnym cieście 🙂
    Idealna na ciemno z kulką lodów waniliowych!
    Smacznego!


  • Może również spodoba Ci się

    No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki.
    Polityka Cookies
    Zarządzanie plikami cookies
    OK