Loading
  • Wegańska, bezglutenowa tarta dyniowa

    Jesień, jesień! Czas na dynie! 🙂 Oj w tym roku mamy wysyp, aż żal nie zrobić zapasów musu dyniowego. Ja już mam pomrożonych kilka porcji, ale to jeszcze nie koniec! Poza zapasami na bieżąco z dyni można wyczarować cudowne dania! Słone i słodkie. Dziś czas na tartę! Ale nie byle jaką tartę. Oczywiście że wegańską i bezglutenową 🙂

    Składniki:
    Ciasto
    – 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
    – 1/4 szklanki mąki migdałowej
    – 1/4 szklanki cukru (u mnie brązowy z wanilią)
    – 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego)

    Masa
    – 1 szklanka musu z dyni
    – 1 szklanka mleka kokosowego
    – 1/4 szklanki soku z cytryny
    – 2 łyżeczki agaru
    – 3 łyżeczki mąki ryżowej

    Wykonanie:
    Składniki suche na ciasto mieszamy w misce i powoli dodajemy oleju kokosowego. Przestajemy dodawać oleju gdy masa będzie plastyczna. Chłodzimy ciasto w lodówce po czym wykładamy tortownicę i nakłuwamy. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny, pod obciążeniem (na przykład kasza w woreczku).
    Podczas pieczenia wykonujemy wypełnienie: mus z dyni mieszamy w rondelku z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i agarem aż do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę ryżową po łyżeczce cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Jeżeli chcemy słodszą masę to dosładzamy.

    Na wystudzone ciasto wylewamy ciepłą masę i schładzamy. Dekorujemy wybranymi owocami i zajadamy 🙂 Smacznego!

    Chętnie zobaczę Wasze ciasta!
    Chwalcie się w komentarzach! 🙂

  • Może również spodoba Ci się