Loading
  • Wegańskie ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe wegańskie bezglutenowe?? Ale jak??

    Któż nie kocha marchewki wczesną wiosną? Ja uwielbiam ten słodkawy smaczek, tą ilość soku! I właśnie przez ten sok powstał ten wpis. Zakupiwszy 6kg marchewki postanowiłam zrobic z niej wino marchwiowe. Co z tego wyjdzie? Jeszcze nie wiem. Po wyciśnięciu zostało mi 2,5kg wiurków marchewkowych. No bo wiecie, sok idzie w prawo, ale reszta też gdzieś się podziewa 🙂 No i tej reszty wyszło AŻ 2,5kg 🙂 Nie jest to mało acz na szczęście marchewkę można mrozić 🙂
    No a jak zobaczyłam tą wielką michę to o czym pomyślałam? No jasne że o cieście marchewkowym 🙂 Ale, ale! Zapragnęłam wegańskiego. No i wykombinowałam. Ale potem zapragnęłam bezglutenowego… Wyszło? Wyszło zacnie, polecam i Wam 😉


    Składniki:
    240g marchewki (wiórki jak u mnie z wyciskarki lub starta na tarce)
    240g cukru
    1 banan miękki
    180g oleju
    360g mąki gryczanej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 szczypty soli

    Wykonanie jak zawsze u mnie banalne bo ja nie znoszę babrać się godzinami w miłość do masy.
    Tutaj mała uwaga: jeżeli używacie świeżej marchewki z zawartym sokiem warto po starciu ja odcisnąć. Ciasto z takiej marchwi będzie się też troszkę dłużej piekło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i pakujemy do foremki. U mnie foremka zawsze wyłożona papierem do pieczenia bo nie ufam smarowaniu wewnątrz blachy. I do piekarnika na 180°C na około 50-60min. Tutaj trzeba sprawdzić po prostu patyczkiem pod koniec pieczenia czy już czy jeszcze. Wszystko zależy od tej marchewki. Ciasto wychodzi rozpływające się w ustach, lekko piernikowe acz bardzo marchewkowe. Mąż nawet z wegańskim masełkiem nie omieszkał na śniadanie wszamać.

    I gotowe 😉 Smacznego!
    Podoba się przepis, może jakieś pytania lub uwagi?
    Dziel się w komentarzu bardzo koniecznie! 🙂

  • Może również spodoba Ci się