Loading
  • Wegańskie lody OREO

    Kto tak jak ja uwielbia lody? No łapka do góry! 🙂
    A któż uwielbia jak ja Oreo? Hihi, też łapka do góry!

    No to teraz pokarzę Wam połączenie tych dwóch przepysznych produktów. Słodkie, chrupiące, rozpływające się w ustach i z ciasteczkiem. Tak! To LODY OREO!

    Na pomysł lodów wpadłam gdy musiałam przejść na dietę bezmleczną i bezserkową. Tragedia to była bo serek wiejski na kanapce to moje ulubione śniadanie! A lody staracietella od Grycjana? Moja druga ulubiona pozycja na śniadanie. A tu klops. Lodów z mleka niet… No to trzeba wykombinować. A że zawsze chcialam spróbować lodów z ciasteczkami we własnym wydaniu to poczułam, że jest to właśnie TA chwila 🙂
    No to do dzieła!

     


    Potrzebujemy:

    • 400ml mleka kokosowego z puszki lub kartonika z WYSOKĄ zawartością kokosa (nie interesuja nas tu takie poniżej 60% kokosa w składzie. Bo jak bedzie wiecej wody to lody nie wyjdą)
    • 100g cukru lub innego ulubionego słodziwa
    • 16 ciasteczek oreo 🙂

     

    Wykonanie:
    Oddzielamy krem z oreo od ciastka. Krem mieszamy z cukrem i mleczkiem kokosowym. Miksujemy mikserem do otrzymania jednolitej, puchatej masy.

    Ciastka kruszymy na małe kawałki. I tu jest też hit! Możemy sobie sami ustalić jak drobno pokruszymy te ciastka! 🙂 Ja zawsze marudziłam że w lodach te kawałki takie małe. Kiedyś tylko raz trafiłam w rzemieślniczych lodach na taki kawał ciasteczka że się cieszyłam jak małe dziecko 🙂

    Pokruszone ciastka wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy.

    I teraz mamy dwie opcje: Albo używamy maszynki do lodów do zmrożenia masy, albo wstawiamy do zamrażarnika i co dwie godziny masę mieszamy by nie zamarzła na kamień 🙂

     

    I gotowe 🙂

    smacznego

  • Może również spodoba Ci się