Loading
  • Jagodowa tarta z mango i bezą

    Dzisiaj ma dla Was wegetariańską propozycję na tartę 🙂
    W tej wersji występują jajka, ale żeby zrobić wegańską wersję wystarczy zrobić bezę z aquafaby 🙂

    Składniki:

    Spód:
    150g mąki pszennej
    100g zimnego masła rośinnego
    szczypta soli
    50g cukru
    3 łyżki kakao

    Budyń jagodowy:
    pół szklanki jagód
    puszka mleczka kokosowego
    pół szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Owoce:
    1 puszka mango w kawałkach

    Beza:

    3 białka
    150g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Przygotowanie:

    Najpierw zagniatamy ciasto kruche. Robimy to szybko i sprawnie, alby nie rozpusciły się za bardzo tłuszcze. Inaczej zrobi nam się paćka a nie ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę i wstawiamy do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i gdy ciasto będzie zmarznięte, wstawiamy do piekarnika z obciążeniem aby ciasto nam nie wyrosło. Dlaczego musi być takie zimne?? Wtedy nam nie spłynie podczas wypiekania. pieczemy w pełni nagrzanym piekarniku 15min pod obciążeniem po czym jeszcze 10min bez obciążenia, by było pięknie rumiane. W tym czasie przygotowujemy budyń:
    Wszystkie składniki na budyń łączymy w rondelku, blendujemy na gładko i wstawiamy na mały gaz. Cały czas pilnujemy mieszanki, bo nagle zacznie gęstnieć i nie chcemy aby się przypaliło.
    Zgęstniały budyń wylewamy na upieczony spód. Na to rozkładamy ćwiartki mango.
    Następnie czas na bezę. Do miksera planetarnego wlewam białka i je trzepie na największych obrotach. Gdy mamy już pianę zaczynamy dodawać cukier po trochu. Na przykład po łyżce. Jeśli dodamy na raz za dużo to beza nam opadnie. Na koniec mieszania dodajemy mąkę ziemniaczaną aby ustabilizować bezę.
    Gotową mieszankę wykładamy na tarte i wsadzamy spowrotem do piekarnika. Temperatura 150 stopni przez 20min. Potem dosuszam jeszcze bezę przez 15min w 60 stopniach.


    I gotowe! Smacznego!!

    stopka
  • Może również spodoba Ci się