Loading
  • Konopny chlebek gryczany

    Zapach chleba? Uwielbiam!
    Kojarzy mi się z miłością, spokojem i bezpieczeństwem. Nie ma nic piękniejszego w kuchni niż świeżo wypieczony chleb z chrupiącą skórką!
    Do tego pyszne masełko… mmmm…
    Tak, rozmarzyłam się 🙂

    Ok, zrobiłam chleb! I to chleb bezglutenowy, wegański i to jeszcze z konopią 🙂 Rozpusta a w dodatku z masłem roślinnym to już szaleństwo!

    Składniki:
    500g kaszy gryczanej niepalonej
    200g konopii niełuskanej
    woda
    sól

    Tak, tylko tyle! Bo chleb powinien być prosty w składzie!

    Wykonanie:
    Kaszę gryczaną namaczamy przez noc po czym blendujemy z wodą na masę o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy soli (ile to każdy sam musi sobie wyliczyć, bo każdy lubi inaczej), oraz zmieloną konopię. Mieszamy i wlewamy w formę.
    Dajemy odpocząć na dwie godziny po czym pieczemy w 180 stopni około 40min. Potem jeszcze podsuszam w piekarniku 20min.

    I gotowe! Smacznego!

    stopka
  • Może również spodoba Ci się